ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 2013-2014

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΕΚ ΟΡΑΜΑ
Υπό την επιστημονική εποπτεία του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ 2013-2014


Ο κόσμος μας είναι μια σκηνή, όπως όλοι λένε, όπου ο καθείς σκηνοθετεί τους ρόλους του, λαμβάνοντας υπόψιν το απρόβλεπτο παίξιμο των άλλων, τις πράξεις, που ήδη έχουν διαδραματιστεί και το επισφαλές σενάριο, έτσι που κανείς δεν γνωρίζει ποιος επίλογος θα δοθεί-ούτε καν αν θα μας φανερωθεί στο τέλος. Ένα είναι βέβαιο, πως όλοι οι ηθοποιοί θα αποχωρήσουν αναγκαστικά, ενώ ο θίασος διαρκώς θα εμπλουτίζεται από νέους.
Κι έτσι όλοι θα μεταμορφωθούμε σε θεατές, κριτικούς, παραγωγούς και ενίοτε πρωταγωνιστές. Εάν εντέλει αισθανόμαστε τραγωδοί, αθύρματα, πιόνια, κομπάρσοι ή κωμικοί, αυτό εξαρτάται από το ποιόν της σοφίας, που έχουμε αποκτήσει και από την εμβάθυνση στην πεμπτουσία της παράστασης.
Στην κοινωνία, όπως και στο θέατρο, η γνώση και η αξιολόγηση των κινήτρων (τόσο των δικών μας, όσο και των άλλων), αποτελεί την κορωνίδα της κοσμοθεωρίας μας και στοιχειοθετεί τις κρίσεις, που μορφοποιούν την αντίληψη της πραγματικότητας. Άλλοι το ονομάζουν εμπειρία, άλλοι γνώση και μάθηση, μα σίγουρα, πέρα από όλα αυτά, είναι μέθεξη. Δεν βρίσκουμε άλλο τρόπο να κατανοήσουμε τον άλλο, παρά μόνο αν λησμονήσουμε προς στιγμήν τις δικές μας γραμμές και ατάκες και εμβαθύνουμε φαντασιακά στο είναι και στην ουσία του διπλανού ή του απρόσιτου. Ή ακόμα καλύτερα, εάν εγκαίρως αποδεχθούμε πως ο άλλος και εμείς είμαστε όχι ουσία, αλλά γίγνεσθαι, μία διαρκής δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση, μια αέναη διαλεκτική. Πώς καταφέρνει κανείς να μετέχει του άλλου. Εύκολο με λόγια να ειπωθεί και δυσχερές να επιτευχθεί. Αν υπάρχει ουσία στους ανθρώπους, ψυχή, σθένος, ενέργεια, αυτή είναι κοινή μοίρα. Ο ηθοποιός- καθημερινός παρατηρητής πρέπει να αποβάλλει τις ιδιότητες, τις κοινωνικές συμβάσεις, τα θέσφατα και, αγνός, να εισέλθει στην αλήθεια του συνανθρώπου, υιοθετώντας τις αξίες, τους φόβους, τις ανασφάλειες, τις ελπίδες του ξένου αρχικά, αλλά του τόσο όμοιου με μας πλησίον. Η αυτο-κάθαρση στο αρχικό αυτό στάδιο φαντάζει παράδοξη, ανοίκεια, μακρινή, αλλά πυροδοτείται από τη συνειδητοποίηση πως, εάν δεν μπορέσουμε να επεκτείνουμε την ύπαρξή μας μέσα από τα σενάρια και τα ιδανικά των άλλων, ουσιαστικά ζούμε σε έναν παράδεισο δυνατοτήτων, και εμείς έχουμε εγκλωβιστεί σε μια απόμερη γωνιά του.
Με Θέατρο και Ψυχολογία θα ασχοληθούμε αυτό το εξάμηνο, με έμφαση στο Ψυχόδραμα, τη Δραματοθεραπεία, την Ψυχανάλυση, αλλά και την Ομαδική Συμβουλευτική.


Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ


Η Ακαδημία των Πολιτών διαπιστώνοντας ότι αρκετά από τα μέλη της θα επιθυμούσαν μία πιο εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση προτίθεται για το Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014 να διαφοροποιήσει τα προγράμματα των Ανοιχτών Λαϊκών Πανεπιστημίων βάσει τριών επιπέδων:

α) ΕΠΙΠΕΔΟ Α: 10 τρίωρες εβδομαδιαίες κοινωνικές συζητήσεις για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γενικές γνώσεις και βεβαιώσεις παρακολούθησης (κόστος 50 ευρώ/ εξάμηνο)
Θεματική Ενότητα:
ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑ - ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ - ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ.
Η ενότητα αυτή συμπληρώνεται από μία συνάντηση ανά μήνα (Πρωινό Κυριακής) για διοργάνωση και συντονισμό φιλανθρωπικών δράσεων, θεατρικών έργων κλπ.

β) ΕΠΙΠΕΔΟ Β: Εξειδικευμένη παρακολούθηση με τελικές εξετάσεις και e-εργασία (δέκα τρίωρες εβδομαδιαίες κοινωνικές συζητήσεις in vivo και πέντε τρίωρες εβδομαδιαίες συμπληρωματικές διαδικτυακές συναντήσεις {κόστος 150 ευρώ/ εξάμηνο}) με χορήγηση πιστοποιητικού παρακολούθησης, κατόπιν επιτυχούς εξέτασης και με αναγραφή ωρών.
Θεματική Ενότητα:
ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑ - ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ - ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το «ΚΕΚ ΟΡΑΜΑ»
Στην ενότητα αυτή χορηγούνται διαδικτυακά βιβλία και σημειώσεις


γ)  ΕΠΙΠΕΔΟ Γ: Πέντε Συμβουλευτικές Συναντήσεις, διάρκειας 90΄, των 10 ατόμων -ομαδική συμβουλευτική για αντιμετώπιση προσωπικών προβλημάτων-
(Συνολικό κόστος: 100 ευρώ).   *Δείτε λεπτομέρειες στην υποσημείωση 1.

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν από 01/07 έως και 15/09/2013. Οι κοινωνικές συζητήσεις πλαισιώνονται από κοινωνικές δράσεις, επιπρόσθετα ψυχοθεραπευτικά σεμινάρια και συμμετοχή με κείμενα στην κοινωνική εφημερίδα της Ακαδημίας:


Παράλληλα, θα χορηγείται online επιμορφωτικό υλικό και κάρτα συμμετοχής μέλους με εκπτώσεις σε συμβεβλημένες επιχειρήσεις.
Οι πόλεις στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι κοινωνικές συζητήσεις είναι: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΑΓΡΙΝΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΒΕΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ,  ΑΜΥΝΤΑΙΟ, ΑΡΤΑ, ΑΣΤΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ, ΒΟΛΟΣ, ΔΡΑΜΑ, ΕΔΕΣΣΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΗΒΑ, ΚΑΒΑΛΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΛΑΜΙΑ, ΛΑΡΙΣΑ, ΠΑΤΡΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ, ΠΑΡΓΑ, ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΦΑΡΣΑΛΑ, ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

ΕΠΙΠΕΔΟ Δ Εναλλακτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στο ετήσιο διαδικτυακό πρόγραμμα ψυχολογίας 300 ωρών με θεματική: «Ειδική Αγωγή». Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το «ΚΕΚ Όραμα». Οι κοινωνικές συζητήσεις πραγματοποιούνται μέσω πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης με πλούσιο οπτικοακουστικό  υλικό και εξειδικευμένους διδάσκοντες. Το κόστος ανέρχεται στα 200 ευρώ ετησίως. Για την εγγραφή απαιτείται γνώση Η/Υ. Η διαδικασία εγγραφής παραμένει ίδια.
Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τέλος Αυγούστου.

Σημείωση: Στις περιοχές στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της Ψυχολογίας θα συνεχιστούν κανονικά οι διαλέξεις από το Σεπτέμβριο (Γιάννενα, Κομοτηνή, Ναύπλιο, Άργος, Νάουσα, Ξάνθη, Καστοριά, Αίγινα).

Διαδικασία Εγγραφής:
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου
Πουλερού Πηνελόπη: 09:00-12:00 (6941657126) για γραμματειακά–διοικητικά θέματα
Κατερίνα Μπαλάσα: 12:00-15:00 (6941657145): για γραμματειακά–διοικητικά θέματα
Καταγάς Γιώργος: για οικονομικά θέματα

Εναλλακτικοί τρόποι εγγραφής

Είτε στέλνοντας ιδιόγραφη αίτηση εγγραφής στο academy@aigaion.org, αναγράφοντας: Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, την πόλη που επιθυμούν, ΔΟΥ, ΑΦΜ, ΑΔΤ, Διεύθυνση κατοικίας, Ηλεκτρονική διεύθυνση, Τηλέφωνα επικοινωνίας.
Είτε συμπληρώνοντας την αίτηση που βρίσκεται διαδικτυακά στην εξής διεύθυνση: διαδικτυακή αίτηση

Διαδικασία εξόφλησης: Απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΑΡ. ΛΟΓ. 5709-051890-458 EUR
ΙΒΑΝ GR80 0172 7090 0057 0905 1890 458
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΑΦΜ 997817198

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ:
Το αποδεικτικό κατάθεσης θα σταλεί με φαξ και θα αναγράφει χειρόγραφα το ονοματεπώνυμο, αιτιολογία: όνομα προγράμματος π.χ. ΑΛΠ Χαϊδαρίου ή διαδικτυακή ακαδημία και το ποσό που θα κατατεθεί με μαύρο στυλό.
Σημείωση:  Ο αριθμός φαξ είναι 2118000593

Άμα άνθρωπος,
άμα μέλος ομάδας
Ηράκλειτος
*Υποσημείωση 1:
Σκοπός της ομάδας βιωματικής εκπαίδευσης και αυτοβελτίωσης είναι η αναθεώρηση και αξιολόγηση του τρόπου συμπεριφοράς και αντίδρασης στο πλαίσιο των οικογενειακών σχέσεων. Μέσα από την παρουσίαση των θεωρητικών αρχών που διέπουν τα δυναμικά των ανθρωπίνων σχέσεων, οι συμμετέχοντες θα βοηθηθούν να:
ν’ αναπτύξουν εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και διαπροσωπικής επικοινωνίας,
να καλλιεργήσουν  ευελιξία στην επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων,
ν’ αναπτύξουν γνώση και δεξιότητες χειρισμού των παραγόντων  που ενδεχομένως κωλύουν την ομαλή τους εξέλιξη και αυτοπραγμάτωση,
να αντιληφθούν και άλλες εκφάνσεις και ερμηνείες των συνθηκών που μπορεί να εμφανίζονται ως αγχογόνοι.

Όροι συμμετοχής στην ομάδα
Η διάρκεια κάθε συνάντησης ορίζεται στα 90’ χωρίς διάλειμμα.
Εάν ο συντονιστής της ομάδας ακυρώσει εκτάκτως την ίδια μέρα μια συνάντηση, τότε παρέχει την επόμενη συνάντηση δωρεάν.
Αν οι συμμετέχοντες καθυστερήσουν την προσέλευσή τους,  ο χρόνος της συνάντησης δεν παρατείνεται.
Η ημέρα και η ώρα που καθορίζονται από την αρχή δεν αλλάζουν εκτός
 αμοιβαίων σοβαρών λόγων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, το φαγητό και η χρήση του κινητού.
Αν  για οποιονδήποτε λόγο κάποιος επιθυμεί να διακόψει τη συμμετοχή του στις συναντήσεις, είναι χρήσιμο, πριν πάρει την απόφαση, να το συζητήσει με τους άλλους συμμετέχοντες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διαγνωστικά Εργαλεία Για Εκπαιδευτικούς

Η χρήση του Facebook στην Ελλάδα