Αγωγή Υγείας στα Σχολεία

Διεθνής Έρευνα για την Αγωγή Υγείας στα Σχολεία

Επιμέλεια: Ευστράτιος Παπάνης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Τα ευρήματα έρευνας, που διεξήχθη κατά την περίοδο 2005-6 σε 41 Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές χώρες με δείγμα 204.000 μαθητών 11-15 ετών (HBSC International Report) σχετικά με την αγωγή υγείας, κατέδειξαν τα ακόλουθα ότι οι  κοινωνικές ανισότητες κατοπτρίζονται πρωτίστως στον τομέα της υγείας

Όσον αφορά το κάπνισμα, 7-37% των αγοριών και 7–48% των κοριτσιών ηλικίας 15 ετών καπνίζουν καθημερινά. Οι μαθητές από τη Β. Αμερική έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε αυτή την εξαρτητική συμπεριφορά, αλλά οι τάση συνολικά στις χώρες είναι η αύξηση του φαινομένου, ιδιαίτερα στις ηλικίες 13-15 ετών. Η χώρα μας πρωτοστατεί στην τάση αυτή.

Παρόμοια τάση παρατηρείται και όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από τους μαθητές με αυτούς που προέρχονται από χώρες της Β. Ευρώπης ( Αγγλία, Δανία, Βαλτικές χώρες) να περιπίπτουν σε κατάσταση μέθης 2 ή παραπάνω φορές την εβδομάδα, ενώ όσοι προέρχονται από χώρες της Νότιας Ευρώπης να μην είναι τόσο επιρρεπείς στην εξάρτηση αυτή.

Η χρήση κάνναβης κυμαίνεται σε ποσοστά από 3-34% ανάλογα με τη χώρα, με τα αγόρια να υπερέχουν των κοριτσιών στη χρήση. Κατά μέσο όρο 8% των αγοριών και 6% των κοριτσιών δήλωσαν ότι έκαναν χρήση τις τελευταίες 30 μέρες. Οι μαθητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ισπανία ρέπουν περισσότερο σε αυτό.

Οι δεκαπεντάχρονοι μαθητές και μαθήτριες που είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές προσεγγίζουν το 15% για τα κορίτσια και το 30% για τα αγόρια. Παρατηρείται μεγάλη διασπορά στις συχνότητες του φαινομένου ανά χώρα: Τα κορίτσια των χωρών της Ν. Ευρώπης είναι πιο συντηρητικά στον τομέα αυτό, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα αγόρια. Τα υψηλότερα ποσοστά πρώιμων σεξουαλικών επαφών παρατηρείται στη Γροιλανδία. Το 72% των σεξουαλικά ενεργών κοριτσιών και το 81% των αγοριών δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους σεξουαλικής επαφής. Η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού είναι μεγαλύτερη στη Δ. Ευρώπη σε σύγκριση με την ανατολική και τη νότια.

Οι νεαροί μαθητές πρέπει να γυμνάζονται τουλάχιστον μία ώρα ή περισσότερο τη μέρα, για να διατηρούν την ευεξία τους. Οι Σλοβάκοι έφηβοι πρωτοστατούν στον τομέα αυτό, ενώ σε όλες τις υπό μελέτη χώρες τα κορίτσια εμφανίζονται νωθρότερα, όσον αφορά τη φυσική άσκηση.

Σε όλες τις χώρες η κατανάλωση φρούτων μειώνεται με την ηλικία, ενώ τα αγόρια υστερούν στη βρώση τους. Η κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με το οικονομικό επίπεδο της οικογένειας και το ίδιο ισχύει με την κατανάλωση πρωινού.(όσο ευπορότερη η οικογένεια, τόσο μικρότερη η κατανάλωση αναψυκτικών και τόσο συχνότερη η βρώση πρωινού). 

Οι μαθήτριες παρουσιάζουν μικρότερη αυτοεκτίμηση εξωτερικής εμφάνισης, θεωρούν το σώμα τους πιο παχύ και πιο άσχημο και εμπλέκονται συχνότερα σε δίαιτες, ειδικά στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. 32% των κοριτσιών ήδη από την ηλικία των 15 ετών έχουν επιχειρήσει να χάσουν βάρος ειδικά στην Ισλανδία,την Ιταλία, την Ουαλία, τη Δανία και το Γαλλόφωνο Βέλγιο.

4% έως 35% των μαθητών είναι υπέρβαροι ειδικά στον Καναδά, τη Γροιλανδία, τη Μάλτα και τις ΗΠΑ. Μαθητές από χαμηλό οικονομικό επίπεδο είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία.

Τα κορίτσια πλένουν φροντίζουν την υγιεινή του στόματος περισσότερο από τα αγόρια. Διαπιστώνεται ότι μαθητές από χαμηλό οικονομικό επίπεδο δεν έχουν αναγάγει σε συνήθεια το βούρτσισμα των δοντιών. Η υγιεινή του στόματος είναι περισσότερο διαδεδομένη στην Ελβετία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία.

Ο εκφοβισμός στο σχολείο και οι συμπλοκές κυμαίνονται από 2-37% ανάλογα με την υπό εξέταση χώρα. Η Λιθουανία, η Τουρκία και η Ελλάδα έρχονται πρώτες στον πίνακα με ποσοστά μεγαλύτερα του 30%.

 

 

 

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
πολυ ενδιαφεροντα τα αποτελεσματα σας,υπαρχει καπου ολοκληρη η ερευνα να τη διαβασουμε?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διαγνωστικά Εργαλεία Για Εκπαιδευτικούς

Η χρήση του Facebook στην Ελλάδα