Και στο Πανεπιστήμιο και στο μεροκάματο

Και στο Πανεπιστήμιο και στο μεροκάματο
Η ανάγκη ή και η επιθυμία για επιπλέον εισόδημα ωθεί όλο και περισσότερους Ελληνες φοιτητές στην αγορά εργασίας
Από την καθημερινή 31/3/2009
Του Κωστα Oνισενκο
Η ανάγκη να «τσοντάρουν» στο μηνιαίο βοήθημα από το σπίτι ωθεί όλο και περισσότερους Ελληνες φοιτητές να εργαστούν πριν πάρουν στα χέρια τους το πτυχίο. Λιγότεροι είναι εκείνοι που απασχολούνται διότι δεν έχουν καμία οικονομική βοήθεια ή, αντίθετα, για να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Ισχυρά κίνητρα είναι επίσης η διάθεση να μην επιβαρύνουν περισσότερο την οικογένειά τους και τα παράπλευρα οφέλη της εργασίας, η κοινωνική δικτύωση, η απόκτηση προϋπηρεσίας κ.ά. Αυτό υποστηρίζουν οι ίδιοι οι φοιτητές και οι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της φοιτητικής εργασίας.
Από τις διαθέσιμες έρευνες προκύπτει ότι οι Ελληνες φοιτητές εργάζονται περιστασιακά ή μόνιμα σε ποσοστό 15% - 40%. Ερευνα που έγινε πέρυσι για λογαριασμό του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου «ανέβαζε» αυτό το ποσοστό στο 42,4%. Σύμφωνα με στοιχεία μεγάλης εταιρείας ευρέσεως εργασίας, το 40% των ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν δουλειά είναι φοιτητές. «Οι φοιτητές που εργάζονται προέρχονται κυρίως από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Επίσης, είναι από σχολές που δεν έχουν εργαστήρια ή σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό», διευκρινίζει ο εκπαιδευτικός και αναλυτής κ. Χρ. Κάτσικας, προσθέτοντας: «Στη δική μου έρευνα το ποσοστό των εργαζομένων κυμαίνεται κοντά στο 30% (γράφημα). Δυστυχώς, απασχολούνται συνήθως σε εργασίες άσχετες με το αντικείμενο σπουδών τους. Οι πλέον συνηθισμένες είναι τα ιδιαίτερα μαθήματα, το σερβίρισμα σε καφέ ή μπαρ, οι μεταφορές έτοιμου φαγητού (ντελίβερι), βοηθητικές δουλειές σε πολυκαταστήματα κ.ά.».
«Σήμερα, οι φοιτητές είναι πιο συνειδητοποιημένοι για το τι τους επιφυλάσσει το εργασιακό τους μέλλον, ξέρουν ότι θα τούς ζητηθεί εμπειρία και προϋπηρεσία. Επιπλέον, πολλοί, εκτός οικογενειακής εστίας, αναγκάζονται να δουλέψουν, καθώς τα έξοδα είναι μεγάλα», περιγράφει ο επικ. καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Παν. Αιγαίου κ. Ευ. Παπάνης. Ο ίδιος θεωρεί πως οι φοιτητές συχνά εργάζονται σε βάρος των σπουδών τους. Ανάλογο συμπέρασμα προκύπτει και από τις έρευνες του Χαροκόπειου και του κ. Κάτσικα. «Το μεγαλύτερο κόστος είναι η παράταση της φοίτησης. Είμαστε αρνητικοί στο να εργάζεται ο φοιτητής για να λύσει οικονομικά προβλήματα», σχολιάζει ο κ. Κάτσικας, χωρίς ωστόσο να απορρίπτει το ενδεχόμενο εργασίας πάνω στο αντικείμενο των σπουδών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διαγνωστικά Εργαλεία Για Εκπαιδευτικούς

Η χρήση του Facebook στην Ελλάδα