Ακαδημία των Πολιτών


Ακαδημία των Πολιτών
Ευστράτιος Παπάνης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ένα αξιοθαύμαστο εκπαιδευτικό φαινόμενο λαμβάνει χώρα στην Ελληνική Επαρχία. Μια σκέψη, που αρχικά φάνταζε αδύνατη, ανέφικτη και ουτοπική, τώρα παίρνει διαστάσεις πλημμυρίδας, χάρη στη θέληση των πολιτών για μάθηση και στη διάθεση Καθηγητών Πανεπιστημίων να μεταλαμπαδεύσουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους. Πρόκειται για την Ακαδημία των Πολιτών, μια μετεξέλιξη των Ανοιχτών Λαικών Πανεπιστημίων, που εκτός από διαλέξεις, διοργανώνει ομάδες αυτογνωσίας και συμβουλευτικής στην Μυτιλήνη, τη Λάρισα και το Βόλο. Οι προσκλήσεις για διοργάνωση των ακαδημιών και σε άλλες πόλεις επίμονες και τα νούμερα καταιγιστικά: 420 σπουδαστές στη Μυτιλήνη, 350 στη Λάρισα και ήδη 290 εγγραφές στη νεοσυσταθείσα ακαδημία του Βόλου.
Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο χαμηλό κόστος συμμετοχής (80 ευρώ ετησίως για 23 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις), στη συμμετοχή τοπικών φορέων και στην επιλογή των θεματικών αντικειμένων από τους ίδιους τους σπουδαστές, οι οποίοι αξιολογούν την προσπάθεια και επιλέγουν την ύλη, που θέλουν να διδαχτούν. Παράλληλα, η σπουδαστική ταυτότητα προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις σε επιχειρήσεις και φορείς της τοπικής κοινωνίας, που με προθυμία αγκάλιασαν το θεσμό. Η πρόσκληση για περαιτέρω διευκολύνσεις ανοιχτή, με όραμα την ανταποδοτικότητα και την κοινωνική εταιρική ευθύνη. Διευκολύνσεις στα αστικά λεωφορεία και τα ΚΤΕΛ φέρνουν τους ενδιαφερόμενους, που κατοικούν στα χωριά των νομών, μια φορά την εβδομάδα στις έδρες της ακαδημίας, ενώ τα αιτήματα για εξειδικευμένες ομάδες αυτογνωσίας αυξάνονται διαρκώς: Κατάθλιψη, προβλήματα αδιέξοδων σχέσεων, επαγγελματικός προσανατολισμός, κρίσεις πανικού, προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών μερικά από τα συνηθέστερα.
Η Ακαδημία των Πολιτών ταράζει τα πολιτιστικά δρώμενα των περιοχών, που ιδρύεται ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, που οι ρυθμοί της επαρχίας ατονούν, με την παράλληλη διοργάνωση εκδηλώσεων και καινοτόμων δράσεων. Αποτελεί διέξοδο για εκατοντάδες ανήσυχους πολίτες, που περιμένουν με δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο. Ίσως το πιο σημαντικό επίτευγμα -πέρα από την κατάρτιση- να είναι η τόνωση των κοινωνικών σχέσων, η ανθρώπινη επικοινωνία, η ζεστασιά των καθηγητών, που συζητούν με επιστημονικό, αλλά κατανοητό λόγο για ζητήματα, που αφορούν τους πάντες: κλινική ψυχολογία, κοινωνιολογία, συμβουλευτική, προληπτική ιατρική, ιστορία, φυσική, δημοσιογραφία, οικονομικά και περιβάλλον, πολιτικές επιστήμες, λογοτεχνία είναι μερικοί από τους επιστημονικούς τομείς, τους οποίους θεραπεύει η Ακαδημία.
Στόχοι για φέτος η προσκληση πολλών καταξιωμένων επιστημόνων, η χορήγηση διδακτικού υλικού, η επέκταση των εκπτώσεων για τους σπουδαστές, η διοργάνωση εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής προς τους πολίτες και η προσέλκυση χορηγών, για να επεκταθεί άμεσα ο θεσμός σε Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.
Οι εγγραφές ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη των μαθημάτων προγραμματίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Οι κύκλοι των μαθημάτων ανά πόλη είναι:
Μυτιλήνη- Κοινωνιολογία και Συμβουλευτική (α' εξάμηνο) και Ιστορία (β' εξάμηνο)
Λάρισα- Προλητική Ιατρική ( α΄εξάμηνο) και Συμβουλευτική και Δημοσιογραφία ( β' εξάμηνο)
Βόλος- Ψυχολογία ( α΄εξάμηνο) και Προληπτική Ιατρική ( β' εξάμηνο)
Οι ημέρες των μαθημάτων καθορίζονται ως εξής:
Βόλος – Κάθε Τετάρτη 3 ώρες εβδομαδιαίως (οι ομάδες αυτογνωσίας θα ανακοινωθούν)
Λάρισα- Κάθε Πέμπτη 3 ώρες εβδομαδιαίως (οι ομάδες αυτογνωσίας θα ανακοινωθούν)
Μυτιλήνη- Κάθε Παρασκευή 3 ώρες εβδομαδιαίως (οι ομάδες αυτογνωσίας θα ανακοινωθούν)
Για πληροφορίες εγγραφών και χορηγίες : 22510-54739
Λάρισα: 6974496312
Βόλος: 24210-77433
email: balasa@acadimiapoliton.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διαγνωστικά Εργαλεία Για Εκπαιδευτικούς

Η χρήση του Facebook στην Ελλάδα