ΜΗΠΩΣ Ο ΑΡΝΗΤΙΣΜΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΟΡΤΑ;




ΜΗΠΩΣ Ο ΑΡΝΗΤΙΣΜΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΟΡΤΑ;

Βαλεντίνα Κόρδη
Executive & Life Coach – MBA in HR Management


Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας, που αισθανόμαστε πως δεν υπάρχει κανένα νόημα σε ότι κάνουμε ή πως ότι και να κάνουμε δεν θα επιτύχουμε ποτέ αυτό που θέλουμε.

Μήπως αυτές οι σκέψεις σας φαίνονται γνώριμες? Διαβάστε ξανά την προηγούμενη παράγραφο και δείτε πόσο αρνητισμό κρύβει αυτή η πρόταση μέσα της! Και μόνο διαβάζοντας τις λέξει που περιέχει, όπως «δεν», «κανένα» και «ποτέ», αισθάνεται κανείς απογοήτευση. Γι’ αυτό, ξανασκεφτείτε το: η αρνητικότητα σας βοηθάει με κάποιο τρόπο ή σαν κάνει να νοιώσετε καλύτερα; Υποθέτω πως όχι! Είναι σαν να βρίσκεται κάποιος στο χείλος του γκρεμού και εσείς του λέτε πως καλύτερα είναι να πηδήξει, καθώς δεν υπάρχει ελπίδα έτσι και αλλιώς, και επομένως όσο συντομότερα το κάνει, τόσο το καλύτερο. Αυτός είναι και ο τρόπος που λειτουργείτε με τον ίδιο σας τον εαυτό, διατηρώντας την αρνητικότητα στη σκέψη και τα συναισθήματά σας. Καταπιέζεται τον εαυτό σας να παραμείνει σε αυτήν την αρνητική διάθεση. Εάν πραγματικά είναι αυτό που θέλετε να επιτύχετε, τότε ίσως και να μην έχετε λόγο να συνεχίσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να υποφέρουν και να ζουν χωρίς ελπίδα.

Η ζωή είναι δύσκολη, αλλά γίνεται πιο δύσκολη όταν καθόμαστε και περιμένουμε το κακό να μας συμβεί. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, ίσως ήρθε η ώρα και για εσάς να αρχίσετε να σκέφτεστε θετικά, και κατά συνέπεια, να ελκύετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας, ξεκινώντας από το να λάβετε δράση και να δοκιμάσετε μερικές από τις παρακάτω ιδέες:

Σηκωθείτε και δώστε τη μάχη σας. Νοιώθοντας κακοδιάθετοι και μελαγχολικοί, προφανώς έχετε διάθεση μόνο για να μείνετε στο κρεβάτι και να παρακολουθείτε τηλεόραση όλη μέρα (αν οι συνθήκες το επιτρέπουν) ή ο μόνος στόχος είναι να κάνετε ότι έχετε να κάνετε υποχρεωτικά, βλέποντάς το ως αγγαρεία. Αλλάξτε λοιπόν τα σχέδιά σας! Σηκωθείτε το πρωί, ντυθείτε και κάνετε μία βόλτα χωρίς να έχετε κάποιον ιδιαίτερο προορισμό. Και μόνο ένας απλός περίπατος είναι ικανός να σας αλλάξει τη διάθεση και να νοιώσετε πιο δραστήριοι. Αν λόγω φορτωμένου προγράμματος θεωρείτε πως δεν έχετε το χρόνο, εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές και στη συνέχεια να φορέσετε κάτι όμορφο, το οποίο θα συνοδεύεται από το ωραίο σας χαμόγελο, για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με αισιοδοξία.

Εκλογικεύστε τις αρνητικές σας σκέψεις. Καταγράψτε όλες τις πεσιμιστικές σκέψεις που έχετε για εσάς και το μέλλον σας. Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία, διαβάστε μία μία τις ιδέες σας σαν να είναι οι ιδέες κάποιου άλλου προσώπου και κρατήστε συναισθηματική ουδετερότητα. Όντας ειλικρινείς με τον εαυτό σας, αναρωτηθείτε πόσο λογικές είναι αυτές οι σκέψεις και κατά πόσο έχουν ρεαλιστική βάση. Εάν δεν έχουν, τότε καταγράψτε το επιχείρημά σας που να αιτιολογεί γιατί αυτές οι σκέψεις είναι απλώς ένα δημιούργημα της φαντασίας σας και εκλογικεύστε τες. Εάν όντως δείτε πως έχουν κάποια λογική βάση, τότε μην ασχολείστε με το να διερωτάστε γιατί συνέβη αυτό το δυσάρεστο σε εσάς, αλλά με το πώς θα ξεπεράσετε αυτή την κατάσταση. Στη συνέχεια αφήστε τις αβάσιμες σκέψεις σας πίσω, και ασχοληθείτε μόνο με τα πραγματικά εμπόδια. Θέστε τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε και δημιουργήστε το πλάνο δράσης προκειμένου να υπερπηδήσετε τα εμπόδια και να φτάσετε τη ζωή σας πραγματικά στο σημείο που εσείς επιθυμείτε.

Κάντε ένα κομπλιμέντο στον εαυτό σας. Δεν είναι κακό μερικές φορές να το παρακάνουμε λιγάκι και να κάνουμε μερικά κομπλιμέντα στον ίδιο μας τον εαυτό σχετικά με το πόσο καλά κάνουμε κάτι, ή για κάποιο φυσικό χαρακτηριστικό ή στοιχείο του χαρακτήρα μας που πραγματικά μας αρέσει. Οι φιλοφρονήσεις δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, αντιθέτως είναι ένας τρόπος να διατηρήσουμε τη θετικότητά μας και να νοιώσουμε χαρούμενοι. Τι σημασία έχει, αν αυτός που θα σας κάνει το κομπλιμέντο θα είστε εσείς ο ίδιος; Γιατί να δικαιολογούνται μόνο οι παρατηρήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας και όχι και οι φιλοφρονήσεις;

Ζητήστε στήριξη. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε μία δύσκολη κατάσταση εντελώς μόνοι σας. Δεν είναι δείγμα αδυναμίας, το να παραδεχθείτε πως μπορεί να χρειάζεστε τη βοήθεια της οικογενείας σας ή των φίλων σας. Μερικές φορές οι καλύτερες ιδέες μπορούν να έρθουν από κάποιον άλλο, με τον οποίο θα μοιραστούμε μία σκέψη μας ή κάτι που μας προβληματίζει. Δεν λένε: «Όποιος λέει τον πόνο του γιατρεύεται»; Φυσικά, εσείς είστε αυτός που ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά στη δική σας περίπτωση, όμως μπορεί να ανακαλύψετε μία άλλη οπτική γωνιά (πιο θετική από τη δική σας) της κατάστασης που βιώνεται και μέσα από αυτή την οπτική γωνία, να έρθει και η λύση. Απλώς βεβαιωθείτε πως τα άτομα, στα οποία θα στραφείτε για στήριξη, δεν είναι ακόμη πιο απαισιόδοξα και αρνητικά από εσάς και τα οποία, τη μόνη βοήθεια που θα μπορούν να σας προσφέρουν θα είναι ένα χέρι να πέσετε από την άκρη του γκρεμού μαζί.

Μόλις ξεκινήσετε να βάζετε το σχέδιο θετικής σκέψης και δράσης σε πράξη, και σταματήσετε να είστε παθητικοί αποδέκτες μίας κατάστασης που δεν σας αρέσει, αυτομάτως θα νοιώσετε πιο δυναμικοί και σίγουροι για τον εαυτό σας και τις αλλαγές που μπορείτε να φέρετε στη ζωή σας. Και στη χειρότερη περίπτωση, εάν συνεχίζεται να επιμένετε να σκέφτεστε αρνητικά, ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί βάζοντας το σχέδιό σας σε δράση; Το να αποκτήσετε ποικιλία και ενδιαφέρον στη ζωή σας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διαγνωστικά Εργαλεία Για Εκπαιδευτικούς

Η χρήση του Facebook στην Ελλάδα