Συμβουλές για ανώριμα αγοράκια

Συμβουλές για ανώριμα αγοράκια 
Δρ Ευστράτιος Παπάνης, Ακαδημία των Πολιτών

Σύντροφοι, μπορεί η επιφανειακή ανάλυση των νέων συνθηκών να υποδεικνύει ότι ως φύλο έχουμε πτωχεύσει, πως οι γυναικείοι αγώνες μάς εξοβέλισαν από το θώκο της παντοδυναμίας και πως η χειραφέτηση αλλοτρίωσε ολοκληρωτικά και αμετάκλητα τις αρμονικές για μας σχέσεις ιεραρχίας, αλλά παρόλα αυτά αφιερώστε λίγα λεπτά, για να καταλάβετε πως δυνητικά η θηλυκότητα μπορεί να εξελιχθεί σε ευτυχία ή μιζέρια.
Κάθε γυναίκα κουβαλά αναλλοίωτες τις προπατορικές ενοχές του κόσμου τούτου και τελευταία, μετά την επίσημη είσοδό τους στο παραγωγικό σύστημα, επωμίζεται και τη δική μας κατάρα. Το συναίσθημα αυτό είναι καταπιεσμένη οργή, σύγχυση ρόλων, ανεστραμμένη επιθετικότητα, αντινομία. Αν γλιτώσουν από τις δικές μας σατραπείες, μπορούν με την ορμή της εμμονής, να εφεύρουν χίλιους τρόπους, για να υποδουλώνονται σε φανταστικούς ή πραγματικούς τυράννους: από το μακιγιάρισμα (μην αυταπατάσθε, δεν καλλωπίζονται για σας, αλλά κυρίως για τις ανταγωνίστριες), την εξωτερική εμφάνιση, τη γνώμη των άλλων, το χρόνο που κραδαίνει ημερομηνίες λήξεως, από την ίδια την αγάπη τους.
Ευαίσθητες στην αντίληψη της φθοράς και της παρακμής, αντιλαμβάνονται τα πάντα μακροπρόθεσμα σε αντίθεση με τη δική μας μακαριότητα του εφήμερου και του παρόντος.
Διαθέτουν έναν εγκέφαλο, που αναλύει διαρκώς, που συνδέει τα ασύμβατα, νοθεύει τη λογική με το συναίσθημα, επιζητεί τα αντίθετα, εγκαθιδρύει ισορροπίες, για να τις διαλύσει αργότερα, επεξεργάζεται πολλαπλές καταστάσεις, διαβλέπει τις συνέπειες.
Οι ιδιότητες τους, οι τόσο δύσκολα αποκτηθείσες, επιζητούν διαρκή επιβεβαίωση, ενίσχυση, ανταμοιβή. Σπάνια τις αποκτούν για τον εαυτό τους. Είναι καταδικασμένες να προσφέρουν.
Σαν το Σίσυφο ανεβαίνουν καθημερινά το βουνό, φορτωμένες με εξαρτήσεις, με ιδανικά, με ανασφάλειες, χρεωμένες τις ήττες άλλων, τις προσδοκίες αυτών που αγαπούν, τις συγκρούσεις, στις οποίες άλλοι τις ενέπλεξαν.
Δεν αποκαλύπτουν τι νιώθουν, αλλά τον τρόπο που αισθάνονται. Την εξέλιξη και την ανάπτυξη των συναισθημάτων, που εμείς εκλαμβάνουμε αστόχαστα ως κυκλοθυμία.
Μπορούν να υπομένουν, να δίνονται ψυχή τε και σώματι, να ελπίζουν ενώ βρίσκονται σε τέλμα, να προδίδουν, να υποκύπτουν σε προσχήματα, να εκδικούνται, να προσδιορίζουν τη διάρκεια και το ύφος μιας σχέσης, να είναι χειριστικές και παμπόνηρες.
Έλκονται από όσα εκλαμβάνουν ως δύναμη, πλούτο, κάλλος, γνώση, πυγμή, αλλά εξίσου εύκολα ενδίδουν σε άντρες με παιδική προσωπικότητα.
Ερωτεύονται όσους ποδοπατούν τα συναισθήματά τους, εκείνους που θα τις αρνηθούν, που θα τις αγνοήσουν, αλλά επιλέγουν λογικά το σύντροφο της ζωής τους.
Πλασμένες ισχυρές, εγλωβίζονται σε μια πολυπλοκότητα ερμηνειών, αντιφατικών βουλήσεων, ανεπίτρεπτων επιθυμιών. Ανατρέπουν τα πάντα για μια νέα αρχή, που θα τις απογοητεύσει, επιζητούν σεβασμό, τρυφερότητα, κατανόηση, για να λάβουν συνήθως τα αντίθετα.
Εξελίσσονται γρηγορότερα, πνευματικά και ψυχολογικά, αλλά ζουν μέσα στο άγχος, χωρίς δικαίωμα εφησυχασμού.
Φερθείτε τους σα να είναι μοναδικές, σα να διαφέρουν από όλες όσες γνωρίσατε, αλλά μην δείξετε υπέρμετρη αδυναμία. Μην τις παγιδεύσετε στις καθηλώσεις σας, στη διεκπεραίωση, στην επιφανειακή προσπέλαση, στην συνήθεια.
Ποτέ μην τις θεωρήσετε δεδομένες και εύκολα διαχειρίσιμες.
Μην ξεχνάτε ότι από αυτές προέρχονται όλα τα καλά και τα κακά του κόσμου τούτου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διαγνωστικά Εργαλεία Για Εκπαιδευτικούς

Η χρήση του Facebook στην Ελλάδα