Σε μια άλλη ζωή


Σε μια άλλη ζωή
Ευστράτιος Παπάνης, Ακαδημία των Πολιτών

Θα φτάσει ένα ακίνητο απόγευμα, από εκείνα που κανακεύουν στην αγκαλιά τους τα λιοπύρια της μέρας και την υποψία της δροσιάς, Ίσως σταθεί αποκαμωμένη τότε η ματιά σου, αφού όλα θα τα έχει δει και για όλα θα έχει ματώσει, σε δυο μικρά κοριτσάκια έξω από τις πόρτες της γειτονιάς, με κολλημένα τα κορμάκια τους, να γλείφουν εκστασιασμένα τα τόσο δύσκολα και με πείσμα κερδισμένα παγωτά τους. Με τις σοκολατένιες γλωσσίτσες τους να τρυγούν την απόλαυση, θα αναρρωτηθείς γιατί  ξέχασες πώς να γίνεσαι ευτυχισμένος. Και πριν προλάβεις να χαμογελάσεις, θα σου επιτεθεί η ηδονή τους κραυγάζοντας.. Σε μια άλλη ζωή.

Θα περικυκλωθείς παράλληλα από την καρδιά του γέρου, που πάει να σπάσει, και το ηχηρό λαχάνιασμα και το ρόγχο και την εξάντληση. Θα σε διατρήσει το θολό βλέμμα του, καθώς θα έχει νικήσει το μέσον της ανηφόρας και ετοιμάζεται να μαζέψει τις υπόλοιπες αναπνοές. Κι σαν ταχύνεις το βήμα ασυνήθιστα πολύ να διαψεύσεις τη δική σου παρακμή, να βεβαιώσεις το σθένος, να επικυρώσεις το χρόνο που απομένει, η αμφιβολία των ρυτίδων σου και η φαιδρότητα  των επιλογών σου θα σε καταραστεί....Σε μια άλλη ζωή.

Θα στραφείς στη φυγή-εξάλλου μόνο αυτό πια έμαθες να κάνεις. Μα καθώς περνάς  από την αδιάφορη πόλη, αναζητώντας τους ιλασμούς, συγκατανεύοντας στις ενοχές, εκφυλίζοντας την ανάμνηση, κραδαίνοντας την άρνηση, χωρίς καθόλου να το περιμένεις, θα προσηλώσει τη γοητεία της πάνω σου και τη σφοδρότητα των χρωμάτων της αυτή η άγνωστη γυναίκα. Θα της ανταποδώσεις, σκεπτόμενος, ποιες προοπτικές θα είχαν επισφραγίσει τα χείλη της, αν τα είχες αισθανθεί στο δέρμα σου κάποια άλλη εποχή, πριν από τους καιρούς και τις τελεσιδικίες.
Και τότε, το πένθος της υπόσχεσης, που δεν μπορεί να εκπληρωθεί σε σένα, θα σου ψιθυρίσει..Σε μια άλλη ζωή.

Νεκρός πια θα εξοικειώνεσαι με ηλικίες και χρονολογίες και επιτύμβια σε εκκλησάκια των δρόμων και σε μνήματα. Και κάποιο απόγευμα, από εκείνα που αντηχούν την πεποίθηση της ήττας και την καταισχύνη της παράδοσης, θα αποδεχθείς πως σε καμμία άλλη ζωή δεν θα εξαγόραζες τη γαλήνη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διαγνωστικά Εργαλεία Για Εκπαιδευτικούς

Η χρήση του Facebook στην Ελλάδα