Εκτός Δικτύου


Εκτός δικτύου
Δρ Ευστράτιος Παπάνης, Ακαδημία των Πολιτών

Ορδές εφηβικών προφίλ κατακλύζουν το Facebook, μαίνονται το Instagram, σαρώνουν το foursquare (στο twitter λογαριασμούς ενεργούς, πλήρεις επιγραμματικών ανοησιών και πομφολυγισμών και έπαρσης διατηρεί όποιος θεωρεί τον εαυτό του επώνυμο ή έχει βγει έστω μία φορά σε πάνελ τηλεοπτικής εκπομπής) και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τάξεις ολόκληρες γυμνασίων και λυκείων εγγράφονται μαζικώς, ανταλλάσσουν φωτογραφίες, τραγούδια, εκφράζουν συναισθήματα, γνωστοποιούν τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες, διαδίδουν άνοστα ανεκδοτα, αψηφώντας το όριο ηλικίας και τους διεστραμμένους.
Η ίδια ανάγκη που έκανε τις προηγούμενες γενιές να φτιάχνουν λευκώματα, ημερολόγια, ραβασάκια..
Η ίδια, αλήθεια;
Ξυπνώ το πρωί και αφού βίωσα τη γαλήνη των διαβεβαιώσεων του πλανητάρχη, διαβάζω στην αρχική σελίδα..
´ Τώρα στα 14 και σέρνεσε (κρατώ την ορθογραφία) στα 4, λογικά στα 18 θα τον τρως από 8'  έγραψε ένα 15 χρόνο κοριτσάκι στη φίλη της. ´ τι λες μωρή που..´απαντά η άλλη.
Παρακάτω ασύντακτες οδηγίες για το πώς οφείλει μια ανήλικη νεαρά να σουφρώνει τα χείλη της στις φωτογραφίες, γιατι στα αγόρια αρέσει ο στοματικός έρωτας (δεν ανέφερε έτσι τον όρο) ή να τονίζει το βυζί της, όπως έγραφε, στην παραλία, βρέχοντας το μπλουζάκι. (γιατι εγώ θυμάμαι το ´ Γιά σένα τό ασχημάτιστο στήθος των δώδεκα χρονώ..Τό στραμμένο στό μέλλον με τόν κρατήρα κόκκινο..´ του Ελύτη)
Πόζες πανομοιότυπες, προκλητικές, ημίγυμνες. Και να τα likes και τα σχόλια και οι ανταπαντήσεις και οι αντεγκλήσεις και οι σεξουαλικοί υπαινιγμοί..
Τολμήστε, να φτιάξετε ένα γυναικείο προφίλ, όσοι είστε αρσενικοί, και σύντομα θα νιώσετε αηδία για το φύλο μας, δεδομένου ότι θα βομβαρδιστείτε, σαν το Σαράγεβο, από εκατοντάδες αιτήματα στερημένων, ανώμαλων και ψυχικά αρρώστων, ακόμα κι αν κοινοποιείτε καταφανώς πως είστε δεκαέξι ετών. Αλήθεια, πόσες γυναίκες υποκύπτουν σε εικόνες από τσόντες, ορθωμένα πέη, βωμολοχίες και ύβρεις. Κι αν ναι, οι φιλόλογοι στο σχολείο γιατί δάκρυζαν εκείνα τα χρόνια απαγγέλοντας: ´ Τό σώμα σου στή στάση του πεύκου του μοναχικού
Μάτια της περηφάνειας καί του διάφανου
βυθού μέσα στό σπίτι μέ τό σκρίνιο τό παλιό
Τίς κίτρινες νταντέλες καί τό κυπαρισσόξυλο ( Μονόγραμμα)
..ακόμα κι αν εμείς κρυφά διαβάσαμε τον Μέγα Ανατολικό..(Τό άγγιγμα τούτο ήτο σαν μία θωπεία εραστού εις τά βυζιά, ή τό αιδοίον, μίας κόρης δια πρώτην φοράν θωπευομένης, ή εις τούς μαστούς και τό αιδοίον μίας γυναικός ερωτευμένης, που, κατόπιν μακράς αναμονής, συνευρίσκεται με τόν εραστήν της).
Η γενιά του 70 και του 80 αντιτάχθηκε στο σεξουαλικό συντηρητισμό των προηγούμενων και ξεπάτωσε ανηλεώς κάθε αισθητική, ανακηρύσσοντας ως κυρίαρχες τις δικές της καθηλώσεις και εμμονές (θυμάστε την επιχειρηματολογία και το προφίλ των πρασινοφρουρών, τη νεοπλουτίστικη κουλτούρα της βιντεοκασσέτας, τις ιεροσυλίες κατά της τέχνης των ελληνικών ταινιών της εποχής).
Η υποκρισία χαρακτηριστικό μας: Ακόμα και ο γράφων μέμφεται το Facebook μέσα από αυτό..
Αλλά ας βρεθεί κάποιος να πει στα κορίτσια τα σημερινά, που ασχημονούν και δέχονται να τις υποβιβάζουν τόσο απροκάλυπτα´λόγια όχι σαν τα’ άλλα μα κι αυτά μ’ ένα μοναδικό τους προορισμόν: Εσένα ( Με την πρώτη σταγόνα της βροχής).




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διαγνωστικά Εργαλεία Για Εκπαιδευτικούς

Η χρήση του Facebook στην Ελλάδα