Αμπελόκηποι

Αμπελόκηποι

Ευστράτιος Παπάνης


Στην παλιά γειτονιά στους Αμπελοκήπους η ίδια λαϊκή κάθε Σάββατο με τις φωνές, τις διαπραγματεύσεις και τις κυρίες με τα καροτσάκια. Ίδιοι οι επαίτες και οι φτωχοί μπροστά στην εκκλησία στην Πανόρμου, ίδιο το βλέμμα και οι μετάνοιες στην εικόνα την καρτερική.

Τα παιδιά σουτάρουν στην πλατεία και μαινόμενοι οι καταστηματάρχες τα καταδιώκουν. Πλανόδιοι μουσικοί με λιμασμένο ύφος και παράξενες μελωδίες εξαργυρώνουν τις συγχορδίες και χρεώνουν τους αυτοσχεδιασμούς τους. Παππούδες διηγούνται χρόνια περασμένα, που σε λίγο θα είναι τα δικά μας αγαπημένα. Ο λαχειοπώλης κραδαίνει τα εκατομμύρια και δεσποινίδες με σορτσάκια, περαστικές εμπνέουν πάθη ανήκεστα, νταλγκάδες άσβεστους και στερνούς.

Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί ρητορεύουν στις καφετέριες, και επιβιώσαντες από αναπάντεχα εγκεφαλικά στοχάζονται το κάθε βήμα, σα βρέφη που πρόωρα σηκώθηκαν από τα τέσσερα. Όλοι αγανακτούν για μια κρίση, που ποτέ δεν τελειώνει και μαγαζάκια ξεπετιούνται να στεγάσουν προσδοκίες που θα διαψευστούν. 

Ξεπεσμένες αρχόντισσες σέρνουν τα μαλάματα, βαμμένα κουφάρια, καθώς παραγγέλνουν με στόμφο την ίδια πορτοκαλάδα και αναλύουν συνταγές μικρασιάτικες της γιαγιάς, τα μόνα κειμήλια από την καταστροφή, που κανεις δεν έχει ζήσει, αλλά πονάει, σαν κάτι αυγές, που ξυπνάς και θέλεις να κλάψεις..

Μπορεί να πεθαίνουν οι άνθρωποι, αλλά ο κόσμος ίδιος μένει. Γιατί ανακυκλώνονται οι ρόλοι σαν κληροδότημα και τα κίνητρα ίδια παραμένουν στους αιώνες. Κι έτσι ξεπέφτει η κάθε ύπαρξη σαν ξεθωριασμένη πετρούλα σε ψηφιδωτό, που κανεις δε γνωρίζει την αιτία και το σκοπό του. Σαν πετρούλα φθαρμένη, που ξεκόλλησε κι έσπευσαν να την αντικαταστήσουν μην αλλοιωθεί το παμπάλαιο σχέδιο. Κι έτσι χανόμαστε, αφήνοντας τους άλλους να προχωρούν, χωρίς να ξέρουν πως στην πραγματικότητα τόσες αναπνοές οδηγούν στο ίδιο σημείο και τόση ζωή γεραίρει την ίδια απαράλλαχτη σοφία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διαγνωστικά Εργαλεία Για Εκπαιδευτικούς

Η χρήση του Facebook στην Ελλάδα